Vieze smaak

Recentelijk gaf wethouder Splinter in een commissievergadering aan dat hij een “vieze smaak” in zijn mond had gekregen van de affaire Vrehen. Een affaire die de provincie Limburg in een bestuurlijke crisis heeft gestort. Op een later moment zal ik ingaan op ethiek en integriteit maar nu eerst iets over de afgelopen raadsvergadering.

N.a.v. alle berichtgeving omtrent dwangarbeid in China bij de productie van zonnepanelen diende de fractie KERN bij de laatste raadsvergadering (maandag 26 april) een motie in.

De vraag in de motie was heel helder:

De gemeenteraad spreekt uit:

Het volstrekt onacceptabel te vinden dat Energielandgoed Wells Meer wordt gerealiseerd m.b.v. zonnepanelen waarbij op enigerlei wijze in het productieproces sprake is geweest van dwangarbeid.

Verzoekt het college de, nog op te richten, Besloten Vennootschap de opdracht mee te geven geen zonnepanelen aan te schaffen waarbij in de productieketen gebruik is gemaakt van dwangarbeid.

De motie werd door het college ontraden; dit betekent dat het college het advies aan de raad meegaf om tegen de motie te stemmen.

De coalitiepartijen CDA, PK en VVD ondersteunden de motie dan ook NIET.

Uiteraard gaven alle partijen mondeling aan tegen dwangarbeid te zijn en uit te gaan van een maatschappelijk verantwoord inkoopbeleid van de gemeente. Maar ergens een handtekening onder zetten en het daarmee dus formaliseren, ho maar.

Fractievoorzitter Knoops van het CDA vroeg zich af of de fractie KERN deze motie gebruikt om “een extra spaak in het wiel te steken van het Energielandgoed ” en gaf aan dat de motie “niet in het belang is van onze gemeente en onze burgers ”.

Indirect gaf de fractievoorzitter van het CDA hiermee aan dat hij er vanuit gaat dat bij het aannemen van de motie er een reële kans zou zijn dat het Energielandgoed vertraging op zou lopen of zelfs niet meer (financieel) haalbaar zou zijn.

De VVD was nog een stuk explicieter:

Fractievoorzitter Jennissen gaf aan graag panelen met “local content” te willen maar “vanwege de prijsdruk is dit niet mogelijk, vandaar dat de nog op te richten BV waarschijnlijk zal gaan voor Chinese panelen “.

En de wethouder……. die was tijdens de online gemeenteraadsvergadering opeens niet meer bereikbaar om een inhoudelijke toelichting te geven, vanwege een technische storing die echt niet meer hersteld kon worden……….

De bestuurders & politici in de gemeente Bergen realiseren zich heel goed dat wanneer ze zich nu formeel uitspreken tegen dwangarbeid bij de productie van zonnepanelen, Energielandgoed Wells Meer misschien niet meer gerealiseerd gaat worden en de inmiddels geïnvesteerde 5 miljoen euro kan worden afgeschreven.

Dat de tweede kamer op 25 februari heeft aangegeven van mening te zijn dat er in China genocide plaats vindt op de Oeigoerse minderheid en dat in China, volgens meerdere internationale onderzoeken (Horizon/Bloomberg), dwangarbeid plaats vindt bij de productie van zonnepanelen, is daarbij schijnbaar minder relevant.

Een ding is zeker: “Wir haben es nicht gewusst” , gaat voor de bestuurders en politici in Bergen in ieder geval niet op.

Tsja,

Ik zal hier maar even geen inhoudelijk betoog gaan houden over ethiek.

Het enige wat ik nog wel even kwijt wil is dat ik hier een hele, hele, vieze smaak van in mijn mond krijg………