Kennis is macht, Kennis delen is kracht

Al geruime tijd valt mij het gebrek aan transparantie op, het verstrekken van onjuiste en onvolledig informatie m.b.t. de hoogte van de SDE++ subsidie en de business case van Energielandgoed Wells Meer.  

De toekomstige inkomsten van Energielandgoed Wells Meer bestaan uit drie componenten:

SDE+
  • Electriciteitsverkoop,
  • SDE++ subsidiebedragen &
  • GVO’s (Garanties van Oorsprong)

Het bedrag dat aan SDE++  subsidie wordt ontvangen zal een aanzienlijk deel gaan uitmaken van de totale inkomsten.

Elk jaar (elke subsidieronde) wordt de hoogte van de SDE++ subsidie vast gesteld. Elk jaar wordt de hoogte van de SDE ++ subsidie lager. Energielandgoed Wells Meer wil inschrijven voor de subsidieronde van het najaar van 2021.

Op 12 februari 2021 werden door het PBL (het PlanBureau voor de Leefomgeving) de hoogtes van de bedragen voor de subsidieronde van najaar 2021 bekend gemaakt: 59 euro per MWh voor opgewekte zonne-energie en 54,3 euro per MWh voor opgewekte windenergie.

Hierdoor moet de business case van Wells Meer worden aangepast. Zowel in de commissievergadering Ruimte & Economie van 3 maart als de commissievergadering Bestuur & Financiën van 4 maart is hier echter met geen woord over gesproken. Waarom niet?

daling SDE

Een overzicht:

November 2019

De eerste keer dat er in de gemeenteraad over de business case van Energielandgoed Wells Meer wordt gesproken, is tijdens de commissievergadering Ruimte & Economie van november 2019 wanneer het masterplan Energielandgoed Wells Meer op de agenda staat.

Het valt op dat er in de financiële getallen gebruik wordt gemaakt van de cijfers uit het PBL rapport: “eindadvies basisbedragen SDE+ voor 2019”, een rapport dat in december 2018 door het PBL is gepubliceerd, 88 euro per opgewekte MWh voor zonne-energie, 71 euro per opgewekte MWh voor windenergie.

SDE rijksoverheid

Dat is opmerkelijk want op 6 mei 2019 waren de conceptbedragen voor 2020 al bekend: 75 euro per opgewekte MWh voor zonne-energie, 60 euro per opgewekte MWh voor windenergie.

Hiermee worden de inkomsten van het Energielandgoed kunstmatig hoog gehouden.

Omdat er in het masterplan wordt uitgegaan van 251.101 MWh opgewekte zonne-energie en 41.400 MWh opgewekte windenergie worden de inkomsten tot ruim 3,7 miljoen euro per jaar te hoog in geschat.

Februari 2020

Op 27 februari 2020 publiceert het PBL de definitieve SDE++ subsidiebedragen voor 2020. De definitieve bedragen vallen een stuk lager uit dan de bedragen uit het conceptadvies: 69 euro per opgewekte MWh voor zonne-energie, 56 euro per opgewekte MWh voor windenergie.

Hierdoor wijken de getallen in het masterplan tot bijna 5,4 miljoen euro per jaar af van de werkelijkheid. Dit wordt echter niet in de gemeenteraad besproken.

Mei 2020

daling SDE

Op 5 mei 2020 publiceert het PBL de concept SDE++ subsidiebedragen voor 2021, 63 euro per MWh voor opgewekte zonne-energie, 50 euro per MWh voor opgewekte windenergie.

Inmiddels een afwijking van ruim 7,1 miljoen euro per jaar t.o.v. het masterplan.

Mei 2020

In de commissievergadering Ruimte & Economie van 13 mei wordt door de VVD-fractie de vraag gesteld:

 “De SDE subsidie heeft de neiging om te dalen, In welke mate heeft deze daling invloed op het project?”

Het antwoord van de wethouder:

“Als er zich ontwikkelingen voordoen die aanleiding geven dat we ons zorgen moeten gaan maken bent u de eerste die dat hoort “

Verder gaf hij geen toelichting, geen cijfermatige onderbouwing. 

Mei 2020

N.a.v. de commissievergadering stelt de fractie KERN schriftelijke vragen.

“In hoeverre zijn de cijfers uit de business case nog actueel”

Het antwoord:

“De raad heeft de business case vastgesteld in december 2019. De business case wordt per fase geactualiseerd, naar verwachting in het najaar van 2020”

De cijfers uit het masterplan zijn gedateerd, dat is bekend. Toch wordt er voor gekozen om in de periode van mei 2019 tot najaar 2020 te werken met deze gedateerde cijfers en deze getallen ook te gebruiken in communicatie naar derden.

September 2020

mookenmiddelaar

Op woensdag 16 september vergadert de gemeenteraad van Mook & Middelaar. Op de agenda staat de intentieovereenkomst Energielandgoed Wells Meer.

De gemeente Mook & Middelaar gaat 2,5 miljoen euro investeren in het Energielandgoed.

Ter voorbereiding is de gemeenteraad de brochure:  “Investeer mee in het Energielandgoed Wells Meer” toegezonden. In deze brochure worden de achterhaalde subsidiebedragen van 88 euro per MWh zon en 71 euro per MWh wind beschreven.

Ook de gemeenteraad van Mook & Middelaar wordt hiermee foutief voorgelicht, de inkomsten worden tot ruim 7 miljoen euro te hoog voorgesteld.

Januari 2021

Gemeente Gennep

Op maandag 4 januari geeft de wethouder een presentatie over Energielandgoed Wells Meer aan de gemeenteraad van Gennep. Ook de gemeente Gennep heeft de intentie om 2,5 miljoen euro te investeren in het Energielandgoed.

Net als bij de gemeente Mook & Middelaar worden ook hier de verkeerde SDE ++ subsidiebedragen vermeld.

Januari 2021

gemeente Bergen

Op 7 januari wordt een raadsvoorstel geschreven voor de gemeenteraad van Bergen. In dit raadsvoorstel worden voor het eerst de meest recente SDE++ subsidiebedragen vermeld: 63 euro per MWh voor zon en 50 euro per MWh voor wind.

Januari 2021

Het raadsvoorstel wordt tijdens de commissievergadering Ruimte & Economie van 20 januari besproken. Aangezien burgers de mogelijkheid hebben om in te spreken tijdens de vergaderingen maak ik gebruik van de mogelijkheid om aan te geven dat de wethouder niet altijd transparant is over de hoogte van de SDE++ subsidiebedragen en de gevolgen daarvan voor de business case voor Wells Meer. De reactie van de wethouder:

“Ik heb geen enkele herkenning bij het niet transparant zijn daarover, dat hebt u vandaag in de aangepaste business case kunnen zien, wij hebben de raad daar wel degelijk over geïnformeerd”

Februari 2021

Op 12 februari 2021 worden door het PBL de hoogtes van de bedragen voor de subsidieronde van najaar 2021 bekend gemaakt: 59 euro per MWh opgewekte zonne-energie en 54,3 euro per MWh voor opgewekte windenergie.

Energielandgoed Wells Meer wil gebruik maken van deze subsidieronde. Aangezien de subsidiebedragen nu bekend zijn kan een definitieve doorrekening van de business case worden gemaakt.

sde

In het conservatieve scenario (minder opwek zonne-energie) levert dit (bij een lage energieprijs) per jaar ruim 788.000 euro minder inkomsten op dan aangegeven in de business case in het raadsvoorstel van januari 2020.

In het optimistische scenario (meer opwek zonne-energie) levert dit (bij een lage energieprijs) per jaar ruim 900.000 euro minder inkomsten op.

Maart 2021

Tijdens zowel de commissievergadering Ruimte & Economie van 3 maart als de commissievergadering Bestuur & Financiën van 4 maart wordt met geen woord gesproken over het bekend worden van de definitieve SDE++ subsidiebedragen en de daaraan gekoppelde noodzakelijke aanpassing van de business case.

Tijdens de commissievergadering Ruimte & Economie stond het Energielandgoed Wells Meer zelfs op de agenda. Bij de behandeling van de Raadsinformatiebrief (RIB) van december van Energielandgoed Wells Meer maken de fracties van KERN en de VVD een opmerking over de gedateerdheid van de informatie.

“De RIB van december wordt in maart in de commissie besproken en bevat informatie over de periode van juli tot oktober”.

Het antwoord van de wethouder:  

“De informatie is niet actueel, maar het is de keuze van het presidium geweest om de RIB te willen bespreken in de commissievergadering”.

Dit was voor de wethouder het aangewezen moment geweest om de wel actuele informatie; namelijk het bekend worden van de definitieve SDE++ subsidie bedragen, met de commissieleden te delen.

Dat deed hij echter niet!

Het moge duidelijk zijn dat mijn definitie van transparantie afwijkt van die van de wethouder.

Ik ben benieuwd wanneer de informatie wel zal worden gedeeld en of die spontaan vanuit de wethouder zal komen of n.a.v. een vraag van één van de raads- of commissieleden.

We wachten af.