Een stukje maand over

Beste Claudia,

Van harte gefeliciteerd met je benoeming tot wethouder. Ik wens je veel succes in je nieuwe functie!

inkomenskaart bergen

Een jaar geleden, tijdens de raadsvergadering van 12 november 2019, diende je namens de PK een motie in m.b.t. het maken van een inkomenskaart. Je gaf aan dat vele gemeenten in Nederland jaarlijks een inkomenskaart maken waarop informatie staat over regelingen die mogelijk kunnen bijdragen in de strijd tegen armoede. Je vroeg het college van B&W om een fysieke inkomenskaart te maken en die te verspreiden onder de inwoners van de gemeente. De motie werd met ruime meerderheid aangenomen.

Uit deze motie blijkt dat je hart op de juiste plaatst zit, je leeft mee met de minder bedeelden in onze gemeente en ik ga er dan ook van uit dat de portefeuille leefbaarheid (waaronder armoedebestrijding) bij jou in goede handen is.

Een jaar later, in dezelfde week dat je wordt beëdigd tot wethouder, wordt de inkomenskaart onder de inwoners van Bergen verspreid, een mooie samenloop van omstandigheden.

Als inwoner van onze mooie gemeente zou ik je graag een vraag willen stellen.

Eén van je nieuwe collega’s binnen het college is zeer ambitieus en wil graag binnen onze gemeentegrenzen het Energielandgoed Wells Meer realiseren. Aangezien het Energielandgoed “van en voor Bergen” wordt, mogen de burgers financieel participeren in Wells Meer.

Zo staat er op de gemeentelijke website:

“Daarnaast wordt het in de volgende fase, de ontwikkelfase, voor inwoners mogelijk om deel te nemen in het Energielandgoed. In het begin van 2021 gaan we een BV oprichten voor het Energielandgoed. In deze BV kunnen inwoners participeren. Dit betekent dat participanten financieel bijdragen aan het Energielandgoed en hier op termijn ook rendement uit halen. Inwoners profiteren dus direct van de winst van het Energielandgoed. Het idee nu is dat inwoners samen voor 50% kunnen participeren. Het Energielandgoed wordt op deze manier gedeeltelijk ‘eigendom’ van de inwoners. Lusten en lasten worden op deze manier gedeeld met de gemeenschap. Hierdoor wordt het Energielandgoed echt van en voor Bergen”. 

investeer mee in energielandgoed wells meer

Dat klinkt mooi, maar een rekensommetje is hier wel op zijn plaats:

In de brochure: Investeer mee in Energielandgoed Wells Meer (te vinden bij de gemeenteraadsstukken van de gemeente Mook & Middelaar) staat beschreven dat de totale investering voor het Energielandgoed wordt geschat op 207 miljoen euro.

Van de 207 miljoen wordt 15% (ongeveer 30 miljoen) ingebracht als Eigen Vermogen. Van dit Eigen Vermogen mag 50% (dus 15 miljoen) worden ingebracht door de inwoners van de gemeente Bergen.

15 miljoen euro, dat is best veel geld voor een gemeente met 13.089 inwoners, dat is dus 1146 euro per persoon. Voor een gemiddeld huishouden met twee kinderen is dat dus ruim 4500 euro. Dit bedrag komt bovenop de kosten die inwoners moeten maken voor verduurzaming van hun woning want de gemeente Bergen wil de eerste energieonafhankelijke gemeente van Limburg worden en daarvoor moeten we 20% energiebesparing realiseren.

loesje maand over

Wanneer we dan ook nog rekening houden met een gemiddeld jaarinkomen van 23.800 euro, op 6 gemeentes na, het laagste gemiddelde inkomen van de provincie Limburg, dan is de vraag hoe realistisch deze gemiddelde investering van 1146 euro per persoon is.

Voor veel inwoners in onze gemeente gaat helaas op dat, zoals Loesje het zo mooi verwoorde, aan het eind van hun geld ze altijd een stukje maand over houden.

Beste Claudia,

pk logo

Ik hoor graag hoe het college alle inwoners van Bergen financieel bij het Energielandgoed gaat betrekken, dus ook diegenen die zoveel baat hebben bij de door jou geïnitieerde inkomenskaart.

Want met de huidige plannen lijkt het er een beetje op dat het Energielandgoed niet zo zeer Van en Voor Bergen wordt, maar meer Van en Voor de rijke Bergenaren.

En volgens mij is dat toch echt iets wat niet helemaal past binnen het gedachtegoed van de PK.