Kabeltracé

Energielandgoed Wells Meer gaat in de toekomst veel energie opwekken. Volgens de laatste openbare informatie jaarlijks ongeveer 300.000 MWh zonne-energie en 78.000 MWh windenergie.

transportcapaciteit zuid nederland

Deze opgewekte stroom wordt (grotendeels) geleverd aan het elektriciteitsnet.

In grote delen van Nederland (ook in noord-Limburg) is er echter sprake van congestie op het netwerk.

Daarnaast hebben de hoogspanningsstations van Venray, Gennep en Venlo geen transportcapaciteit voor terug levering beschikbaar.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het niet tijdig verkrijgen van netwerkcapaciteit als het grootste risico voor de realisatie van Energielandgoed Wells Meer wordt gezien.

In de laatste raadsinformatiebrief over dit onderwerp werd o.a. het volgende aangegeven:

Pagina 18 kopje G: Risicomanagement

Risico van afhankelijkheid van de planning van TenneT en Enexis inzake de realisatie van de E-infra projecten en het tijdig beschikbaar komen van nieuwe teruglevercapaciteit voor het Energielandgoed. Dit risico wordt gemitigeerd door de nauwe samenwerking met TenneT en Enexis en het feit dat de realisatieplanning van het Energielandgoed is afgestemd op de huidige planning van TenneT/Enexis m.b.t. het beschikbaar komen van de teruglevercapaciteit.

Pagina 19 kopje I: Netaansluiting

Ingenieursbureau Arcadis heeft in opdracht van TenneT een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar de belangrijkste technische aandachtspunten voor het tracé Venray-Bergen, waaronder: de passage bij de Maas, de aansluiting op station Venray en inpassing in relatie tot Natura 2000. TenneT heeft het rapport toegestuurd en een principeverzoek ingediend bij ons college ten behoeve van de keuze voor het tracé. Dat principeverzoek wordt momenteel beoordeeld en ter besluitvorming voorbereid.

Pagina 17 kopje E: Communicatie

Met de communicatieafdeling van de gemeente Bergen, Venray en TenneT is de omgevingscommunicatie rondom het voorkeurstracé Venray-Bergen opgepakt.

Tijdens de commissievergadering Ruimte & en Economie van 26 januari 2022 gaf Wethouder Splinter nog een mondeling toelichting (agendapunt 5: actuele ontwikkelingen):

“De stand van zaken m.b.t. de hoogspanningskabel van Tennet en de aanleg van het transformatorstation door Enexis. Dit zijn voor het Energielandgoed strategisch belangrijke projecten. Inmiddels is het zover dat door Tennet de trajectkeuze is gemaakt en ook Enexis weet waar ze het station binnen het Energielandgoed willen realiseren.”

“Op dit moment vindt de communicatie met de omwonenden plaats.”

“Eind februari komt er een online bijeenkomst voor de direct belanghebbenden. Het uitgangspunt is dat eerst de direct betrokkenen worden geïnformeerd om daarna de informatie rondom dit proces openbaar te maken.”

Ik ga uit van de goede intenties van alle betrokkenen.

Maar als ik één ding van dit project geleerd heb, dan is dat wel dat ik de uitspraken van de wethouder niet voor zoete koek moet aannemen.

Een belrondje langs wat omwonenden en direct betrokkenen bij het Energielandgoed bevestigde helaas dat beeld. Geen van de mensen die ik heb gesproken was door de gemeente geïnformeerd over de trajectkeuze van het kabeltracé.

Het feit dat de wethouder dit zo uitsprak tijdens de commissievergadering leverde bij de betrokkenen een negatief sentiment op. Een onverstandige zet van de gemeente want er ontstond veel onrust onder de betrokken inwoners.

Pas begin februari werden de betrokkenen door de gemeente op de hoogte gebracht m.b.t. het kabeltracé en de online informatie bijeenkomst.

Informatieavond kabelverbinding Wells Meer

Wat daar bij opvalt is dat, zoals de wethouder ook al mondeling had aangegeven, de rest van de inwoners van Bergen niet op de hoogte werd gebracht. De gemeente Venray dacht daar blijkbaar anders over. Daar werd via o.a. omroep Venray en dorpsraad Oostrum aandacht besteed aan de informatieavond en konden alle belangstellenden zich aanmelden.

Hierdoor konden, weliswaar via een omweg, de inwoners uit Bergen op dinsdagavond 22 februari dus ook meegenieten van de presentatie van Tennet. 

Tennet pakte de informatieavond professioneel aan: een rondetafelgesprek met vier deskundigen onder leiding van een procesbegeleider / voorzitter, meerder filmpjes en een duidelijke uitleg. Het volledige zoekgebied (500-800 meter breed) van het toekomstige kabeltracé werd in beeld gebracht.

Kabeltracé wells meer - venray

Voor de gemeente Bergen is het deel aan de noord / oostzijde van de maas relevant.

Kabeltracé door knikkerdorp

Een opvallende keuze dwars door knikkerdorp, een route die vooraf niet beschreven is in de MER (milieueffect rapport) van februari 2021. In de MER werd uitgegaan van twee alternatieve routes: één via de Wezerweg en één via de Kevelaarsedijk (pagina 79 / 1004).

MER Wells Meer mogelijke kabeltracés

Zoals hierboven al werd aangegeven is er door Tennet een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar mogelijke tracés. Tijdens de informatieavond werd aangegeven dat in deze haalbaarheidsstudie zeven mogelijke tracés zijn onderzocht. Of de twee hierboven genoemde routes onderdeel uitmaakten van de zeven onderzochte tracés is niet bekend. De alternatieve routes zijn tijdens de informatieavond niet besproken. (Saillant detail hierbij is dat in de gemeente Bergen de haalbaarheidsstudie niet openbaar is gemaakt en ook niet is besproken in de gemeenteraad).

Tijdens de informatieavond gaf Tennet aan dat de volgende fase het bepalen van het Tracé alternatief is. Hierbij wordt het zoekgebied verkleind van 500 naar 50 meter. Daarna volgt het definitieve tracé (17 meter breed).

Tennet hanteert strak projectmanagement. Omwonenden die binnen het zoekgebied vallen krijgen drie weken de tijd om hun input kenbaar te maken via de projectatlas, een digitale tool op de speciale Venray-Bergen projectsite van Tennet. Dit kan tot 15 maart.

planning tracé

Na het verwerken van de input vinden in april ontwerp ateliers plaats met betrokkenen. In de zomer van 2022 wordt het definitieve tracé bepaald. In 2023 wordt het bestemmingsplan ter inzage gelegd waarna van 2024 tot 2026 de ondergrondse kabelverbinding wordt aangelegd. Volgens de planning van Tennet wordt de kabel in het voorjaar van 2026 in gebruik genomen.

Tijdens de informatieavond werd een, door de gemeente Venray en Bergen gezamenlijk gemaakte, video getoond over de aansluiting van Energielandgoed Wells Meer op het landelijke energienetwerk. Deze video werd afgesloten met de zin:

Alle betrokken partijen blijven u zorgvuldig informeren over de ontwikkelingen.

Of de inwoners van Bergen het ook ervaren dat ze zorgvuldig worden geïnformeerd is de vraag. De inwoners van Bergen zijn niet, zoals de inwoners van Venray, op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen m.b.t. het kabeltracé en de informatieavond. De direct betrokkenen zijn niet, zoals de wethouder aangaf, al voor de commissievergadering persoonlijk geïnformeerd, maar kregen pas begin februari een brief met een uitnodiging voor de informatieavond. De gemeenteraad is niet op de hoogte gebracht dat het voorkeurstracé afwijkt van de in de MER beschreven alternatieve routes en ook de haalbaarheidsstudie is niet besproken in de gemeenteraad.

Het sentiment onder de betrokkenen is niet positief en dat heeft slechts in beperkte mate met de kabel te maken. De manier van communiceren van de gemeente Bergen is hier debet aan. Na de informatieavond stond mijn telefoon roodgloeiend. Als dat een indicatie is voor het draagvlak onder de bevolking dan wens ik de gemeente Bergen veel succes.

Belangstellenden kunnen de volledige informatiebijeenkomst hier terug kijken: video informatieavond Tennet kabeltracé