It’s all about the money

Onlangs citeerde ik Henry Lootens:

We gaan stroom maken:

Op plekken waar niemand komt,

In hoeveelheden die we daar niet weg krijgen,

Op momenten dat daar geen hond op zit te wachten.”

Vooral dat “In hoeveelheden die we daar niet weg krijgen” wordt de laatste tijd voor Energielandgoed Wells Meer steeds actueler.

Daar waar de gewone Bergenaar er nog steeds van overtuigd is dat hij/zij in de toekomst duurzaam opgewekte stroom kan afnemen van het Energielandgoed weet een selecte groep ingewijden natuurlijk al enkele jaren dat dat niet het geval zal zijn.

De opgewekte elektriciteit wordt via een toekomstige netwerkaansluiting tussen Wells Meer en Venray geleverd aan het hoogspanningsnet. En daar ontstaat nu net de kink in de kabel voor de plannen van de gemeente Bergen. Want hoewel de gemeente haar uiterste best heeft gedaan om Tennet en Enexis in een vroegtijdig stadium te betrekken bij de plannen lijkt de netwerkverbinding niet op tijd klaar te zijn.

Op 6 juni 2021 schreef de Limburger in het artikel: Energielandgoed Wells Meer de lovebaby van Enexis? : “De transportcapaciteit van het elektriciteitsnet is veel te beperkt om alle energie te transporteren van de plannen die er nu liggen”. “Een uitbreiding van een hoogspanningsstation duurt vier tot zes jaar”. “Nieuwbouw vergt vijf tot zeven jaar”. “Enexis hanteert het molenaarsprincipe voor energieprojecten: wie het eerst komt wie het eerst maalt. Vrijwel vooraan in de rij staat de gemeente Bergen met Energielandgoed Wells Meer”. “Maar zelfs dit project staat bij Enexis in de wachtrij.”

capaciteitskaart energie
Transportcapaciteit elektriciteitsnet, Rood: structureel congestie

Reëel gezien gaat Enexis natuurlijk nog geen kabel aanleggen wanneer de vergunningen nog niet definitief zijn verleend. Momenteel lopen de beroepsprocedures bij de Raad van State. Die zouden, theoretisch, binnen een half jaar moeten worden afgerond (crisis en herstelwet). De ervaring leert echter dat die termijn vaak wordt overschreden.

aanleg netwerk kabels

Het aanleggen van de kabel gaat vele jaren duren. Momenteel loopt er een project ter versterking van het 150kV-net tussen Boxmeer en Venray. Het traject tussen Boxmeer en Venray bevindt zich in de tracéstudie fase en zal pas in 2026 klaar zijn.

Het traject tussen Venray en Wells Meer bevindt zich nog pas in de haalbaarheidsfase. Het is dus reëel om te verwachten dat dit traject pas na 2026 (in 2028 ??) volledig zal zijn gerealiseerd.

En dan hebben we dus ook nog de noodzakelijke uitbreiding van het hoogspanningsstation dat zo’n vier tot zes jaar in beslag zal nemen. Waarschijnlijk zal pas na 2028 Wells Meer op vol vermogen elektriciteit kunnen leveren aan het netwerk.

Bij “normale” projecten en in “normale” situaties zou een projectleider nu besluiten om de realisatie van het Energielandgoed te vertragen, zodat de elektriciteit pas opgewekt gaat worden als de netwerk aansluiting is gerealiseerd.

Maar ja, Energielandgoed is geen “normaal” project ……….

SDE++

Energielandgoed Wells Meer wordt namelijk voor een groot deel gefinancierd vanuit SDE++ subsidie. De hoogte van de subsidie daalt bij elke ronde en daarom wil de gemeente Bergen zo snel mogelijk de SDE++ subsidie aanvragen. De gemeente wil deelnemen aan de subsidieronde van najaar 2021.

Vanaf het moment van toekennen van de subsidie moet het project echter binnen vier jaar worden gerealiseerd (bron RVO). Maar over vier jaar is de netwerkverbinding nog niet gerealiseerd.

De gemeente Bergen heeft dus een probleem.

Nou ja, probleem….., de gemeente is niet voor één gat te vangen, dat lezen we op de gemeentelijke website Energielandgoed Wells Meer. Onder het kopje netaansluiting staat:

“Om de mogelijkheden in kaart te brengen om de beschikbare netaansluiting optimaal te gebruiken, voeren we dit kwartaal een marktconsultatie uit. In deze consultatie vragen we marktpartijen om oplossingen aan te dragen die bijdragen aan het zo snel mogelijk realiseren van de maximale capaciteit.  Denk hierbij aan gebruik van energieopslag of alternatieve wijzen van gebruik van de opgewekte elektriciteit”.

Volgens de gemeente Bergen zit dus de oplossing van het probleem van het ontbreken van een netwerkaansluiting tussen Wells Meer en Venray in energieopslag en alternatieve wijze van gebruik van opgewekte energie. Energie die je opslaat of verbruikt hoef je immers niet via een netwerk verbinding naar het hoogspanningsnet te vervoeren.

Over opslag van energie valt heel veel te zeggen maar samengevat levert energieopslag flinke rendementsverliezen op en is daarnaast voorlopig duur, erg duur. Dan blijft dus het gebruik van opgewekte energie als enige echte alternatief over.

Dit lijkt te suggereren dat de gemeente Bergen op zoek is naar een energie slurpende activiteit die in de buurt van Wells Meer gerealiseerd kan worden zodat de opgewekte stroom van Wells Meer lokaal kan worden gebruikt en niet hoeft te worden vervoerd naar het hoogspanningsnet.

Uhh, gemeente Bergen,………

Heeft dit nog iets te maken met het klimaat? of met het behalen van de gemeentelijke doelstelling van een energiereductie van 20% in 2030 ??

Of gaat het uiteindelijk toch gewoon om het binnenhalen van zo veel mogelijk subsidiegeld?

daling SDE