Het doel heiligt de middelen niet

het doel heiligt de middelen

Rond het begin van onze jaartelling schreef de romeinse dichter Ovidius de woorden: Exitus acta probat: Het doel heiligt de middelen. Sinds ik mij in de energietransitie verdiep schiet deze uitspraak me regelmatig te binnen. Het lijkt er namelijk op dat dit gezegde het adagium is geworden van zowel de klimaatdrammers als de klimaatontkenners (en alles wat er tussen in zit). Regelmatig kom ik in teksten onwaarheden en valse beloftes tegen en worden gepubliceerde artikelen er aan de haren bijgesleept om het eigen gelijk aan te tonen.

Helaas vormt Energielandgoed Wells Meer hierop geen uitzondering en daarom moet mij even iets van het hart. De overheid moet voor mij aan drie zaken voldoen:

Eerlijk, Betrouwbaar & Transparant.

Wat mij betreft ontbreekt het hier bij Energielandgoed Wells Meer nogal eens aan.

zonneweide

Een voorbeeld is het naar de burgers gecommuniceerde beeldmateriaal van het Energielandgoed. De burgers krijgen altijd het pittoreske plaatje voorgeschoteld van wandelende moeders met vliegerende kinderen in een prachtig natuurgebied waar de vlinders gewoon op je hand komen zitten. Op het plaatje staan her en der, op grote afstand van elkaar, een paar zonnepaneeltjes. Dit is natuurlijk een niet zo’n heel representatief beeld van hetgeen in Wells Meer zal worden gerealiseerd.

Objectieve berichtgeving door de overheid vind ik heel belangrijk. Met enige verbazing las ik dan ook op de homepagina van de website van Energielandgoed Wells Meer het volgende artikel:

“Buitenlandse investeerders gaan er vandoor met miljoenensubsidies en winst van zonneparken, maar niet in Bergen”

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het ook een goed idee dat de Nederlandse subsidiegelden in Nederland en niet in het buitenland terecht komen, daar gaat het hier niet om. Waar het wel omgaat is dat van alle berichten die er momenteel over de energietransitie worden gepubliceerd nu net dat bericht wordt geselecteerd en op de site wordt opgenomen, dat het project in een wel heel mooi daglicht stelt.

voor en tegen argumenten

Elke week verschijnen er tientallen berichten over de energietransitie waarbij het ene artikel iets gunstiger voor Wells Meer uitvalt dan het andere. De berichten die niet zo gunstig zijn voor Wells Meer worden echter nooit door de gemeente gepubliceerd (zo pleitte Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving op 18 februari in nieuwsuur er voor om te stoppen met het bouwen van zonneparken, collega Rijksadviseur Berno Strootman had op 9 januari dat zelfde signaal al afgegeven in het AD. Maarten Otto directeur van Alliander gaf na analyse van de RES plannen op 18 februari in de volkskrant aan dat er 60% aan kosten bespaart kan worden door zonne- en windparken meer in de buurt van afnemers (zoals woonwijken en industriegebieden) te plaatsen, en zo kan ik nog wel even doorgaan).

Ik vind het niet de taak van de lokale overheid om de publieke opinie op deze manier te sturen.

Al jarenlang wordt aangegeven dat het draagvlak voor het Energielandgoed binnen de gemeente Bergen heel erg hoog is. Dat is niet helemaal waar, want het draagvlak is helemaal niet bekend omdat het nooit is gemeten.

toekomstvisie

Volgens mij is het veel slimmer om gewoon de waarheid te vertellen:

Het project niet proberen te “verkopen”, maar de burger objectieve, betrouwbare informatie geven. Elk project heeft voor- en nadelen, ook Energielandgoed Wells Meer, communiceer daar gewoon open over.

Dat verhoogt niet alleen het draagvlak, de geloofwaardigheid van politici en het vertrouwen in de overheid maar daarnaast gaat er dan ook nog eens een heel ander adagium gelden:

Eerlijkheid duurt het langst!