Achter gesloten deuren

RIB dec 2022

Het Crème de la Crème van de Bergse politiek kwam afgelopen woensdag (25 januari 2023) weer bijeen tijdens de commissievergadering Ruimte & Economie. Op de agenda stond o.a. het Energielandgoed Wells Meer. Met een 8 pagina’s tellende RaadsInformatieBrief (RIB) en bijbehorende bijlages werden de diverse fracties ingelicht over de ontwikkelingen rondom het Energielandgoed.

Het Energielandgoed wordt drie keer per jaar in commissieverband besproken. De gemeenteraad bespreekt het Energielandgoed alleen wanneer er besluitvorming moet plaats vinden en dat is na februari 2021 niet meer aan de orde geweest.

Een commissie heeft echter geen enkele bevoegdheid en alleen de taak om onderwerpen te verduidelijken; door vragen te stellen aan het college of eigen meningen van de fractie te ventileren.

Het zal allemaal wel gaan zoals het in de lokale politieke reglementen is vastgesteld, maar ik blijf het uitermate vreemd vinden dat de gemeenteraad (het hoogste politieke orgaan binnen de gemeente) zich niet periodiek buigt over een project met een totale investering van rond de 200 miljoen euro.    

Maar goed, terug naar de commissievergadering van afgelopen week.

Slechts 12 minuten hadden de commissieleden van de vijf partijen nodig om de Raadsinformatiebrief in twee termijnen te bespreken. De bijdragen hadden een hoog “ohh”, “ahh” gehalte: alles gaat geweldig en we hebben er vertrouwen in.

Echte inhoudelijk verdiepende vragen kwamen er niet. Ik vind daar iets van, maar aangezien ik daar al eerder een “wellsmeertje” aan heb besteed, zal ik er hier niet verder op in gaan. Je mag misschien van een gemiddeld commissielid geen vragen verwachten over het effect van curtailment op de business case (bedreiging) of de potentiële mogelijkheid om Energielandgoed Wells Meer aan te wijzen als Congestion Service Provider (kans), maar een paar verdiepende vragen was toch wel leuk geweest.

logo vvd bergen

VVD‘er van Broeckhuysen beet het spits af. De heer van Broeckhuysen, die bij de behandeling van het Wells Meer wel vaker opvalt door zijn kwalitatief goede vragen, gaf aan dat de VVD fractie in een overleg met ambtenaren helemaal was bijgesproken over het Energielandgoed en verder geen vragen meer had.

Hij moedigde de andere fracties aan hetzelfde te doen.

Ik loop nu al enige tijd te peinzen over wat ik er van vind dat een individuele fractie uit de coalitie in overleg gaat met ambtenaren om zich te laten informeren over het grootste project binnen onze gemeente.

Ik begrijp het heel goed, waarschijnlijk zou ik hetzelfde doen als ik een rol had in de lokale politiek. Ik kan het ook wel waarderen dat de VVD‘ers hun taak serieus nemen en zich goed laten voorlichten voordat ze tot een wel overwogen standpunt komen. Daarnaast denk ik dat het ook een manier zou kunnen zijn om politieke vernieuwing door te voeren want de huidige manier van lokale politiek bedrijven heeft echt zijn langste tijd gehad.

overleg

Anderzijds is het de vraag of alle fracties (coalitie versus oppositie) in gelijke mate toegang hebben tot de informatie van ambtenaren waardoor er een informatiedisbalans kan ontstaan. Bovendien verplaatst de lokale politiek zich dan achter gesloten deuren, iets wat gevaarlijk is in een tijd waar wantrouwen in de overheid en de politiek overheerst en complottheorieën hoogtij vieren.

Misschien was het beter geweest wanneer van Broeckhuysen iets van de verkregen informatie uit het overleg met de ambtelijke staf in de commissie had gedeeld zodat er allereerst geen sprake was van een informatievoorsprong en daarnaast het gevoel van ”wat is daar nu precies besproken” niet blijft overheersen.

Nog beter zou zijn geweest de woordvoerders van andere partijen op het dossier Energielandgoed Wells Meer ook waren uitgenodigd voor dit gesprek.

En in de meest ideale situatie was dit gesprek gewoon in een openbare sessie gevoerd, misschien in petit comité en zonder de rigide vergaderstructuur die zo kenmerkend is voor de (lokale) politiek. Met een dergelijke vernieuwende aanpak zou Bergen zich op de kaart kunnen zetten als toonbeeld van transparantie en politieke vernieuwing.

De andere partijen hadden blijkbaar geen mening over het initiatief van de VVD, er werden geen opmerkingen over gemaakt.

Ik vrees dan ook dat de hierboven geschetste politieke vernieuwing nog even in de ijskast zal blijven staan.

Transparantie

Als gewone burger, die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen rondom Energielandgoed Wells Meer, vind ik het jammer dat kennis niet meer openbaar wordt gedeeld en dat de informatie-uitwisseling nu blijkbaar achter gesloten deuren plaats vindt.

Dat probleem kan gemakkelijk worden opgelost door bij de volgende Raadsinformatiebrief een (technische) bijlage op te nemen waarin het project met iets meer diepgang wordt besproken.

Gezien het gebrek aan inhoudelijke vragen hebben de commissieleden daar misschien geen behoefte aan, maar voor de “energienerds” onder ons zou het wel erg wenselijk zijn.

We blijven hopen …..